• Hond
  • Kat
  • Konijn en knaagdier
  • Vogels en duiven

Hond

De Hond

Algemeen

U kan bij ons terecht voor een compleet aanbod van diergeneeskundige zorgen zoals jaarlijkse controle en vaccinatie, sterilisatie en castratie, voedingsadvies. Ook bij problemen of wanneer uw huisdier ziek is, kan u met uw hond bij ons terecht. Bij een eventuele bloedafname houdt u uw huisdier best nuchter.

Pup

Wanneer u een pup aankoopt heeft hij meestal zijn eerste vaccinatie en ontworming achter de rug, dit dient echter nog herhaald te worden op de leeftijd van 9 en 12 weken. Daarnaast moet de ontworming gedurende hun eerste levensjaar ook regelmatig herhaald worden. Hierover informeren wij u graag bij uw eerste bezoek samen met uw nieuwe pup.

Vaccinatie

De vaccinatie van uw huisdier moet daarna jaarlijks herhaald worden, hiervoor sturen wij u een herinnering per mail of per post. U kan dan een afspraak maken om langs te komen met uw hond of kat voor een jaarlijkse controle. Uw huisdier wordt algemeen onderzocht, om eventuele afwijkingen in een vroeg stadium te diagnosticeren.

Castratie en sterilisatie

Vanaf de leeftijd van zes maanden kan uw hond gesteriliseerd of gecastreerd worden.

Wanneer u geen nestje wenst, raden wij aan op jonge leeftijd te steriliseren, best nog voor de eerste loopsheid. De voordelen van deze operatie zijn :

  • Geen loopsheid (bloedverlies) meer
  • Geen ongewenste dekking mogelijk
  • Geen schijndracht
  • Geen tumoren of cysten van de eierstokken, geen baarmoederontsteking (pyometra) meer mogelijk
  • Een verminderde kans op melkkliertumoren op latere leeftijd, deze kans is het kleinst bij het steriliseren van de teef voor de eerste loopsheid
  • Minder kans op suikerziekte

Castratie van een reu kan soms nuttig zijn bij dominantie, hyperseksueel gedrag en op latere leeftijd bij goedaardige prostaatproblemen. U kan bij ons een afspraak maken om uw hond te laten steriliseren of castreren. De dag van de operatie moet uw huisdier nuchter zijn, dit houdt in dat het eten de avond voor de operatie om 20.00 uur weggenomen wordt, drinken hoeft niet onthouden te worden.

Euthanasie

Afscheid nemen van je huisdier. In deze moeilijke en pijnlijke periode willen wij u ook graag bijstaan.

Dit kan zowel in de praktijk als bij u thuis. U beslist zelf of u hierbij al dan niet aanwezig wil zijn. Nadien kan u beslissen wat u graag wilt doen met het lichaam van uw huisdier. Er zijn verschillende mogelijkheden naargelang uw wensen:

  • Gemeenschappelijke crematie waarbij uw dier samen met andere wordt gecremeerd.
  • Bij een individuele crematie wordt uw huisdier bij ons in de praktijk of bij u thuis opgehaald door een crematorium of brengt u zelf uw huisdier naar het crematorium. Na deze crematie is het mogelijk de as in een urne terug te krijgen of deze te laten uitstrooien.

Kat

De kat

Algemeen

U kan bij ons met uw kat terecht voor een compleet aanbod aan diergeneeskundige zorgen, zoals een jaarlijks gezondheidsonderzoek, vaccinatie, voedingsadvies, sterilisatie en castratie. Vanzelfsprekend kan u ook bij ons terecht bij problemen of zieke kat.

Kitten

Wanneer u een nieuw kitten in huis hebt, raden wij aan om langs te komen voor vaccinatie rond de leeftijd van negen weken en twaalf weken. We kunnen uw kat vaccineren tegen kattenziekte en niesziekte en eventueel kattenleukose. Deze vaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden. U ontvangt een herinnering per mail of post. Bijkomend wordt een worm- en eventuele vlooienbehandeling besproken en toegepast.

Castratie en sterilisatie

Uw kat kan vanaf een leeftijd van zes maanden gecastreerd of gesteriliseerd worden. Wanneer u geen nestje wilt van uw kattin, raden wij u aan haar te laten steriliseren. Een kattin is vruchtbaar vanaf de leeftijd van 6 maanden en kan twee tot drie nestjes per jaar krijgen. Ook indien uw kat niet buiten komt is sterilisatie een goede oplossing. Een kat die nooit gedekt wordt, zal om de drie weken krols worden gedurende de kattentijd. Tijdens deze periode kan een kattin zeer luidruchtig en lastig zijn. Ze trekt katers aan en probeert te ontsnappen. Sterilisatie voor de eerste krolsheid heeft als voordeel een verminderde kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Poezen die de pil krijgen hebben later meer kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren. Deze tumoren zijn bij de kat meestal kwaadaardig.

Ook katers kunnen gecastreerd worden vanaf de leeftijd van zes maanden. Om sproeien te voorkomen (markeren van het territorium door middel van urinesporen met een onaangename geur) wordt uw kater best op jonge leeftijd gecastreerd. Castratie vermindert daarenboven het rondzwerven en vechten van katers. Besmettelijke ziekten als kattenaids en kattenleukose worden op deze manier minder vlug verspreid.

De dag van de sterilisatie of castratie houdt U Uw kat best nuchter, dit houdt in dat het eten van de kat de avond voor de operatie weggenomen wordt, drinken hoeft niet onthouden te worden. U kan Uw kat ’s morgens binnen brengen. Voor meer informatie of voor een afspraak kan U ons steeds telefonisch raadplegen.

Konijn en knaagdier

Konijn en knaagdier

Algemeen

Met uw konijn of knaagdier kan u bij ons in de praktijk terecht. Naast voedingsadvies, vaccinatie, sterilisatie en castratie voeren wij ook tandheelkundige ingrepen uit bij deze diersoort. Voor alle andere problemen kan u bij ons terecht.

Er bestaan twee virale aandoeningen die dodelijk zijn voor het konijn: het viraal hemorrhagisch syndroom (ook wel RHD1 en RHD2 genoemd) en myxomatose.
Vaccinatie is het enige middel om uw konijn tegen deze ernstige ziekten te beschermen. Het vaccin beschermt uw huisdier vanaf de leeftijd van vijf weken gedurende één jaar. Herhalingen worden om de twaalf maanden gegeven.

Castratie en sterilisatie

Konijnen zijn geslachtsrijp vanaf drie tot vijf maanden. Het is sterk aanbevolen om zowel mannelijke als vrouwelijke konijnen te laten castreren/steriliseren.

De hoofdreden voor sterilisatie bij vrouwelijke dieren is preventie van baarmoederkanker maar ook preventie van schijndracht en agressie. Een schijndracht kan 16-18 dagen duren. Gedurende de eerste tien dagen zijn de melkklieren opgezet. De laatste week is de schijndracht het duidelijkst te herkennen aan het agressief en territoriale gedrag, het plukken van haren en het maken van een nest.

Intacte mannetjes hebben meer kans om gedragsproblemen te ontwikkelen, inclusief vechten, bijten en sproeien. Castratie voorkomt territoriaal gedrag waarbij dieren vechten met andere konijnen of agressief worden tegenover mensen.

Konijnen zijn van nature uit sociale dieren en houden van het gezelschap van hun soortgenoten. Goede combinaties zijn een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje of twee gesteriliseerde vrouwtjes.

Tandheelkunde

Een belangrijk kenmerk bij konijnen en knaagdieren is het feit dat hun tanden gedurende hun hele leven blijven doorgroeien. Het is dan ook van levensbelang een correct vezelrijk dieet te geven ter preventie van tand- en maagdarmproblemen. Gras en hooi vormen altijd de basisvoeding voor konijnen en knaagdieren. Deze voeding dient op elk moment van de dag beschikbaar te zijn. Korrels en droge voeding zijn enkel een aanvulling bij het gebruikelijke hooi. De aanbevolen hoeveelheid droge voeding is ongeveer één soeplepel voor een middelmatig konijn. Heel belangrijk is het geven van groene bladgroenten, zoals witloof, sla, peterselie… en twijgjes en boomtakken.

Dierenarts Sara van Cauwelaert legt zich in onze praktijk toe op de geneeskunde van konijnen en knaagdieren.

Vogels en duiven

Vogels en duiven

Soorten

  • Duiven
  • Zangvogels
  • Parkieten
  • Watervogels
  • Hobbypluimvee

Een bezoekje aan de dierenarts is niet enkel aan te raden wanneer uw dier ziek is. Preventie is minstens zo belangrijk en kan bereikt worden door:

  • Algemeen advies (inclusief voeding en huisvesting)
  • Regelmatige gezondheidscontrole
  • Controle op trichomonas en gisten
  • Mestcontrole (wormen, coccidiose)
  • Ingangscontrole voor chlamydophila, PBFD en polyomavirus (parkieten)